Sweet and cheap :) Book at hostels Split backpackers!

Jezik:

O Splitu

Split je , po veličini, drugi najveći grad u Hrvatskoj. Split (ili Spalato na talijanskom)grad je pun života, više aktivan I uzbudljiv nego opušten. Oslobođen masovnog turizma u savršenoj je ravnoteži između tradicionalnog I modernog.  Dioklecijanova palača, uvrštena na Unescovu listu, jedna je od najimpozantnijih rimskih spomenika uopće. Ovaj živi muzej pun je kafića, restorana I dućana unutar 1700 godina starih zidina. Njegova jedinstvena pozicija I bujna priroda čine ga jednim od najprijatnijih gradova Europe. Split se često prikazivao kao tranzitna postaja prema susjednim otocima, no grad se nametnuo I  počeo privlačiti pažnju unazad nekoliko godina preuređujući   Staru Splitsku Rivu , promenadu, koja danas ima neodoljivi “mramorni izgled”.

Zapadni dio grada je  zapravo prostrana park šuma  prepuna puteljaka i uz obalu, plaža.
Obnovljena promenada sa poredanim kafićima idealna je za ugodnu šetnju dok okolne planine okružuju more stvarajući  upečatljiv okvir  kojega je najbolje doživjeti sa trajekta  uplovljavajuć I u luku.


Znamenitosti

Splitska riva centralna je referentna točka dok se većina velikih hotela,restorana, noćnog života I plaza nalazi istočno od luke uz  zaljeve Bačvice, Firule, Zentu I Trstenik. Park šuma Marjan dominira zapadnim dijelom grada sa svojim plažama.

Dioklecijanova palača

Dioklecijanova palačaje jedna od najistaknutijih postojećih  rimskih ostavština. Ovdje ćete provesti večinu svog vremena u Splitu. No nemojte očekivati palaču niti muzej , ovo je živi muzej I srce grada.

Katedrala sv. Duje

Splitska katedralasagrađena je kao mauzolej cara Dioklecijana. Originalna osmerokutna forma mauzoleja  omeđena je sa 24 stupca te je skoro potpuno očuvana.

Jupiterov hram

Sfinga , uvezena iz Egipta u 5 stoljeću , čuva ulaz u hram. Načinjena je od crnog granitnog kamena a ispod nje nalazi se kripta koja se nekada koristila kao crkva.

Podrumi Dioklecijanove palače

Pomalo prazne sobe sa pokojim eksponatom te hodnici ispod Dioklecijanove palačeipak pružaju nezaboravnu bezvremenost I vrijedi ih pogledati.

Skulptura Grgura Ninskog

Skulpturu  Hrvatskog biskupa Grgura Ninskog,zagovornika staroslavenskog jezika i narodnog pisma glagoljice, svakako treba posjetiti.  Njegov lijevi nožni palac  ispoliran je toliko da sjaji. Kaže se da sreća čeka onoga ko ga dotakne te da će se isti sigurno vratiti u Split.

FESTIVAli i dogaĐanja

Karneval

Svake godine sredinom veljače u splitu se upriličuje veliki karneval pod maskama.  Grad je živ pleše se I pjeva po ulicama.

Festival sv. Duje

Festival sv. Duje poznat je pod nazivom Dan Splita.  Održava se 7. ožujka .

Svjetsko prvenstvo u piciginu

Zadnjih desetak godina na glavnoj gradskoj pješčanoj plaži Bačvice, upriličuje se početkom svibnja prvenstvo u piciginu.

Festival pop glazbe

U trajanju od četiri dana krajem svibnja ili početkom lipnja svake godine održava se festival pop glazbe.

Splitski ljetni festival, Jazz i Film festival.

Sredinom srpnja počinje a sredinom kolovoza završava ovaj festival opere I  jazza. Filmski festival fokusiran je na internacionalne filmove te art house filmove a održava se u rujnu.


Activnosti

Bačvice

Ova najpopularnija gradska plaza ponosni je nositelj Plave zastave.  Pješćana plaza sa živahnom atmosferom  gdje  možete uživati  u poznatoj igri picigin.  Nadalje, istočno od Bačvica još je mnogo plaza gdje možete uživati u prijatnoj atmosferi.

Park šuma Marjan

Marjan (178 m) idealan je za one koji nakratko žele pobjeći od gradske vreve. Smatra se plućima grada te nudi mnogo staza za šetanje, trčnje, vožnju bicikla I slično a sve kroz gustu borovu šumu. Možete uživati I u predivnom pogledu na grad I obližnje otoke te posjetiti male kapelice.

Promenada

Ugodnom šetnjom uz obalu dolazi se do Aci marine te se šetnica nastavlja na Sustipan, južno zapadni vrh splitske luke.
NoĆni Život

Provesti večer unutar Dioklecijanove palace je “pod obavezno”. Nebrojeno mnogo malik kafića a svaki ima svoj stil . Neki od njih su Puls, Ghetto I Gaga. Cijene pica su pristupačne, primjerice, za pivu ćete platiti 20 Kuna a za koktel 35 do 40 Kuna. Oko ponoći noćni živpt se seli na druge lokacije u gradu. Najbliže starom gradu su Bačvice I klubovi poput Club Tropic i Club Bačvice, mao dalje Ohara.  Klub Imperium u luci. Klubi Vanilla I Hemmingway također su omiljeno okupljalište lokalnog stanovništva , a  blizu su stadiona Poljud.RESTorani

Split je bogat restoranima mediteranske kuhinje pristupačnih cijena.  FIFE, BISTRO TOĆ, GALIJA, ŠPERUN, PERUN, BOBAN i VELO MISTO. su naš izbor.

Jela koja bi trebali probati su riba sa gradela (Tuna, orada , srdela..), crni rižoto, salata od hobotnice I brujet (riba ili paprika u vinu sa lukom I začinima).  Dalmatinska pašticada (govedina sa vinom I začinima),  lignje , škampi I rožata, hrvatski Crème brulee.